Vad är en asfaltblomma?

Heter det asfaltblomman eller asfaltsblomman? Därom tvista de lärde. Idag är det ok att säga asfaltsblomma och därmed är båda rätt. Från början skippades s:et eftersom det blir så många konsonanter i ordet. Därför heter det här företaget asfaltblomman utan s men det är helt ok att skriva det med s.

En asfaltblomma är förstås en blomma som har kraft att tränga igenom asfalten. Vi har väl alla någon gång förundrats över hur kraftfulla en del växter kan vara när de trycker sig igenom tjocka lager av asfalt. Naturen är också stark, även om vi människor påverkar den kraftigt idag. Egentligen är det nog vi människor som är mer sårbara och som riskerar att utplåna oss själva.

En asfaltblomma är också en symbol för människor som klarar sig trots att de lever under svåra förhållanden. Boken "Asfaltblomman" av Antti Jalava från 1980 skildrar finska invandrares svåra tillvaro i Sverige. Ett barn som är en asfaltblomma har växt under svåra villkor men klarar sig ändå.

Tanken med namnet är därför att visa att vi klarar det, även om det kan vara svårt ibland. Och att vi jobbar med staden och önskar att där ska finnas plats för blommor av olika slag, starka vackra blommor som gör livet gott att leva.